Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mąkę przesiej do miski.
Mleko lekko podgrzej i rozpuść w nim drożdże łyżeczką cukru. Pozostaw do wyrośnięcia.
Gdy drożdże podwoją swoją objętość, dodaj je do mąki. Dodaj także resztę cukru, Cukier wanilinowy WINIARY, żółtka, śmietanę, sól i spirytus.
Dokładnie zagnieć ciasto, a następnie posyp mąką i przykryj ściereczką.
Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
W wysokim garnku rozgrzej olej.
Z ciasta uformuj 24 kulki i spłaszcz. Na środku 12 porcji ciasta połóż łyżeczkę konfitury, przykryj drugą częścią ciasta i dokładnie zlep obie części tak, aby dżem nie wypłynął.
Ułóż na ściereczce i pozostaw do ponownego wyrośnięcia.
Wrzucaj do gorącego tłuszczu, smaż na rumiano po około 4 minuty z każdej strony.
Gorące polukruj lub zimne posyp cukrem pudrem.